SUM SA INGRIJIM LOCUINTA


Locuinta noastra trebuie sa fie curata, aranjata, aerisita, imbietoare, sa ne intampine prietenos la venirea acasa, sa gasim in ea linistea caminului, placerea odihnei si bucuria de a fi impreuna cu familia.

Este bine ca in locuintele noi, ca si in cele vechi, de altfel, sa nu pastram lucruri nenecesare, care ne incurca locul si produc dezordine. Simplitatea si ordinea suntg conditiile unei locuinte in care ne vom simti bine.


Antreul sau vestibulul este incaperea in care ne vom scoate hainele si incaltamintea cu care venim de afara. Este bine sa dispunem de un cuier cu multe brate, o etajera pentru palarii, sepci, o cutie pentru perii de haine sau o maturica, un loc pentru umbrele, cel putin un scaun sau o bancuta si neaparat o oglinda. Nu este bine sa intram direct in casa, cu praful sau noroiul de afara. Este bine sa ne obisnuim sa ne descaltam si sa ne dezbracam in vestibul.

Sufrageria este locul in care petrecem mult timp in compania familiei, fie citind carti, ascultand muzica sau privind la televizor. Este important ca aceasta camera sa fie bine aerisita, sa nu fie aglomerata si mai ales sa nu contina mult prea multe obiecte care sa te distraga de la activitatile recreative. Este bine ca aceasta incapere sa fie pe gustul tuturor, sa fie o camera de unire pentru toata familia; nu este bine ca unii din familie sa stea comod si altii nu. Toata familia trebuie sa se simta bine, ca facand parte din spatiul acestei camere.

Dormitorul trebuie sa fie o incapere care sa cheme la liniste; nu trebuie sa alegeti culori vii pentru dormitor, ambianta trebuie sa fie una calma, chiar stearsa intr-un fel, astfel incat sa nu te indemne la gandiri nocturne, ci doar la somn. Este bine sa avem in dormitor un coltisor al nostru, fie el cat de mic: o masuta de toaleta, o oglinda, un scaun sau o bancuta. De asemenea, este bine ca in dormitor sa existe doar obiectele utile; nu trebuie sa incarcam dormitorul cu bibelouri sau mai stiu eu ce obiecte decorative. Un alt punct important este pastrarea acestei incaperi in tonuri apropiate; variatiile mari de culori, de materiale creaza o stare de agitatie.

Camera copiilor trebuie sa fie camera cea mai luminoasa. Aceasta camera trebuie mobilata simplu si trebuie avut grija ca mobila sa nu prezinte proeminente, iar daca exista asa ceva, ele trebuiesc atenuate. In aceasta camera este evitat sa avem obiecte de prisos, care constituie depozit de praf si de microbi.

Balconul este camera de refugiu si cele mai multe ori, este si uscatorul de rufe, pentru apartamentele de bloc. Este important ca in procesul de uscare al rufelor, acestea sa se gaseasca la o inaltime care nu permita vizualizarea lor din strada sau din apartamentele vecine. Chiar daca nu avem la uscat lenjerie intima, sau alte obiecte de genul, trebuie sa avem in vedere faptul ca e bine ca fiecare dintre noi sa aiba posibilitatea de a alege daca doreste sa vada hainele vecinului sau nu, fie ele chiar si puse la uscat. Balconul este, de asemenea, de multe ori mica gradina a casei. De aceea, este bine ca acasta camera sa fie bine ingrijita si placuta ochiului, avand in vedere ca nu crestem flori doar pentru ochii trecatorilor sau ai vecinilor. Trebuie sa ne purtam cu balconul si cu ingrijirea florilor ca si cum organizam propriul nostru coltisor de rai. Aceasta camera trebuie sa fie camera de relaxare; daca arunci o privire in ea, trebuie sa simti ca te bucuri. Pe langa aceste bucurii personale este bine sa avem in vedere ca balconul pana la urma este oglinda gospodarului din casa. Nu trebuie sa inoportunam privirile trecatorilor sau vecinilor cu un balcon in care sunt puse la vedere claie peste gramada dulapuri si obiecte vechi, vrafuri de haine, sau alte obiecte vechi inghesuite in aceasta camera. Balconul trebuie sa aiba o culoare potrivita cu a cladirii in care se gaseste, trebuie sa fie aerisit si placut privirii. Nu trebuie neaparat sa fie incarcat de flori pentru a impresiona, dar, daca exista posibilitatea intretinerii unor ghivece cu flori, jardiniere sau alte vase, acestea dau o imagine vie locuintei dumneavoastra.

Baia. In afara de policioarele din interiorul sau din afara dulapului de deasupra chiuvetei, este bine ca in baie sa nu avem obiecte la vedere. Neaparat trebuie sa avem un dulapior pentru medicamente si alte substante de genul, folositoare in casa. De asemenea, este bine sa avem un spatiu special amenajat pentru detergenti, lavete, alte substante chimice. NU este bine sa tinem la vedere punga cu detergent; acesta este usor volatil si putem foarte bine sa inhalam diverse substante daunatoare. Trebuie sa avem foarte mare grija ca aceste substante sa nu fie la indemana copiilor si sa le explicam importanta neuitilizarii lor in alte scopuri decat acelea pentru care au fost produse.

Este bine ca dupa ce spalam in baie sa stergem bine, acolo unde se poate sau sa lasam sa se usuce in voie. Oricum, este absolut necesara uscarea din dimp in timp a spatiilor care au tendinta de a se pastra umede timp indelungat. Evitam astfel aparitia mucegaiului. In acelasi principiu, trebuie sa ne asiguram ca avem niste obiecte functionale, robinetii trebuie sa fie in stare perfecta, sa nu curga.

Closetul trebuie foarte bine intretinut, sa nu aiba miros; in acest sens, e bine sa mai tragem apa, din cand in cand, chiar daca nu-l folosim neaparat. Trebuie sa tinem langa closet o perie speciala pentru curatirea bazinului.

Nu este necesar sa mai spunem ca baia trebuie sa fie oglinda, in permanenta, fiind locul in care este usor de aparut diverse focare, avand in vedere umiditatea si caldura acestui spatiu.