INGRIJIREA FLORILOR DE APARTAMENT


Florile inveselesc casa si dau locuintei un aspect de sarbatoare. Fie in vaza, asezate undeva la vedere, la primii pasi facuti la intrarea in casa, fie aflate in ghivece, in sufragerie sau in balcon, florile trebuie sa creeze o atmosfera de bun venit.

Nu uitati, totusi, ca ele trebuie sa fie prilej de bucurie pentru toti membrii familiei. Este bine atunci cand se deruleaza diverse activitati legate de flori, sa fie implicati membrii familiei. Sunt putini oameni care nu au atractie pentru lucrul cu florile.


Daca totusi, din varii motive membrii familiei nu sunt de acord cu florile, este bine sa aveti in vedere acest aspect, pentru ca intr-un fel sau altul se va rasfrange asupra climatului. Orice aranjament existent in casa trebuie sa prezinte niste compromisuri, inevitabile. Daca fiecare dintre noi mergem pe ideea ca vrem sa facem o locuinta doar pentru noi, atunci acest aspect va fi daunator oricarei familii, oricat de bine inchegata ar fi aceasta.


Revenind la flori, trebuie sa ne orientam in achizitionarea si/sau plantarea unor specii adaptate pentru locuinta noastra. NU putem creste muscate intr-o casa intunecoasa, atata timp cat muscatele sunt foarte iubitoare de lumina, cum nu putem creste orhidee intr-un balcon in care bate soarele 10 ore pe zi. Trebuie sa stim foarte bine ce plante pot creste in locuinta noastra cum, de asemenea, trebuie sa stim foarte clar si potentialul nostru in a avea grija de ele. Sunt multe plante care necesita o ingrijire speciala; oamenii sunt doritori sa le aiba, dar nu se gandesc ca acele plante trebuiesc intretinute, motiv pentru care, auzim de foarte multe ori cum unuia sau altuia i s-au uscat diverse plante sau au fost invadate de diversi daunatori.

Daca dispuneti de o curte unde puteti semana flori, trebuie sa stiti dinainte ce plante sunt potrivite pentru solul din gradina dumneavoastra. Chiar daca nu sunteti specialist pedolog, puteti sa va faceti o idee, la o simpla cantarile in maini a pamantului; putem sa ne dam seama daca este un sol nisipos, sau argilor, sau marnos, sau e plin de pietris, sau retine apa, sau este foarte uscat. Ca si in alte cazuri, si in cazul florilor de gradina trebuie sa ne informam bine asupra cerintelor necesare unei dezvoltari bune a plantelor. Nu uitati ca pamantul poate fi si schimbat in timp, daca exista vointa. El poate fi ingrasat sau impregnat cu diverse substante in vederea schimbarii aciditatii sau dimpotriva, saraturat sau neutralizat.

Udarea florilor, fie a celor din balcon, fie a celor din gradina, trebuie sa fie facuta in conformitate cu necesitatile plantelor. Nu udati trandafirii de gradina in fiecare zi, facand balta in jurul lor; o sa va alegeti fie cu putrezirea plantelor, fie cu o vegetatie foarte bogata, fara aparitia unei flori. Orthideele se uda o data pe saptamana, sau chiar la zece zile, in functie de umiditatea pamantului; in farfurioarele orhideelor nu trebuie sa ramana apa. Orhideele se spala in cada, cel putin o data pe luna vara. Se tine in cada in care am pus apa, astfel incat sa se umezeasca bine radacinile si se uda foarte bine compostul din ghiveci cu dusul; se spala bine frunzele cu dusul; orhideelor nu le prieste praful depus pe frunze. Acestea sunt cateva exemple de moduri de abordare pentru diverse plante. Este bine sa fiti informati cu privire la plantele pe care le ingrijiti, pentru ca fiecare specie in parte are ritmul ei si modul propriu de existenta si ingrijire. Umiditatea, temperatura, lumina, daunatorii sunt cativa factori care trebuiesc foarte bine scunoscuti atunci cand dorim sa crestem o planta.

Cu privire la florile din vaze, acestea trebuie sa le adaptam unui mod de intretinere in vederea maririi duratei de viata, in aceste conditii. Este bine sa nu inghesuim florile in vaza, sa le desfacem fir cu fir. Pentru a le improspata, trebuie sa le schimbam apa zilnic si sa le taiem coditele, cate putin. De asemenea, acum se gasesc in comert niste pliculete speciale pentru cresterea duratei de viata a florilor din vaze. Aceste pliculete contin un praf care se toarna in vaza inainte ca aceasta sa fie umpluta cu apa. Dupa ce se pune apa si se amesteca bine, abia dupa aceea se pun florile. Este de retinut ca aceasta apa nu se mai schimba zilnic, acele prafuri avand puterea de a pastra floarea un timp indelungat. De asemenea, au si proprietati antimiros; nu o sa mai avem o vaza in care miroase apa, asa cum se intampla atunci cand nu schimbam zilnic apa florilor din vaze. Fie ca dispunemd e astfel de prafuri sau nu, este bine de retinut ca in momentul in care punem florile in vaza este bine sa le despicam usor la codite, fie cu mana, fie cu cutitu sau foarfeca, asa vor trage apa si se vor hidrata mai bine.